"Without music, life would be a blank to me." - Jane Austen

Als je mensen op een andere manier naar klassieke muziek wil laten luisteren, als je een andere ervaring wilt creëren, als je mensen wil laten zien wat ze nooit konden of wilden zien, als je mensen op die manier met elkaar wilt verbinden, dan zul je – als het maar even kan – buiten de gebaande paden van de muziek- of theaterpraktijk moeten lopen.
Met die stelling in het achterhoofd en heel veel muzikale overgave speelt The Stolz Quartet klassieke en moderne muziek, vaak in een theatrale vorm.
De muzikanten van The Stolz Quartet:

Marieke Schut

Marieke Schut is de hoboïste en grote initiator van The Stolz. Met het oprichten van the Stolz ging een droom in vervulling: het spelen van geweldige muziek met bevriende topmusici. Zij heeft nog andere grote liefdes in haar werk: het ASKO|Schönberg, waar ze werkt met de beste componisten van deze tijd, denk aan György Ligeti en Karlheinz Stockhausen. Vanuit dit ensemble heeft zij de “Ligeti Academie” bedacht, vormgegeven en opgericht: een hedendaagse muziek leerplaats voor conservatoriumstudenten. Ze speelde onder grote dirigenten als: Claudio Abbado, Leonard Bernstein en natuurlijk moeten haar beide grote leermeesters ook genoemd: de hoboïsten Heinz Friessen en Heinz Holliger. Zij is tevens hoboïste bij Holland Symfonia, weet erg veel van modern theater en de menselijke hersenen.

 

Liesbeth Steffens

Deze veelzijdige altvioliste is mede oprichtster van dit prachtige ensemble: The Stolz Quartet. Ooit was zij ook medeoprichtster van het fameuze kamerorkest Amsterdam Sinfoniëtta. Zij speelde veel bij het Koninklijk Concertgebouworkest en in talloze kamermuziekformaties. Is sinds 1985 altvioliste in het ASKO|Schönberg en geeft les aan het conservatorium te Den Haag, waar zij zelf studeerde en cum laude haar examen deed. Haar docenten waren de wereldberoemde Nobuko Imai, Ferdinand Erblich en Jürgen Kussmaul. Zij beheerst ook de Japanse Shiatsu en kan bovendien heel lekker koken.

 

Jellantsje de Vries Veelzijdig en eigenzinnig, dit zijn de eigenschappen die de jonge violiste Jellantsje de Vries het meest typeren. Haar activiteiten op muziekgebied zijn zeer uiteenlopend – van orkest tot solo, van oude muziek tot hedendaags, van klassiek tot pop en van traditioneel tot muziektheater – niets is uitgesloten. Met name muziektheater speelt een grote rol in haar carriëre. Jellantsje begon met vioolspelen toen ze 6 was en kreeg les van Coosje Wijzenbeek, Lex Korff de Gidts en Vera Beths, bij wie ze in 2012 haar Masters unaniem cum laude afsloot. Naast The Stolz Quartet is ze actief in andere ensembles, o.a. Looptail en KRAPLAK, en speelt ze vaak bij ASKO|Schönberg. Tekenen en acteren zijn ook een belangrijk onderdeel van haar leven.

Doris Hochscheid

Doris genoot haar opleiding bij Dmitri Ferschtman en Melissa Phelps, waarna zij nog een aantal jaar in Parijs studeerde bij Philip Muller. Doris heeft een grote passie voor Nederlandse cellomuziek, zij heeft dan ook samen met haar vaste pianist Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht; als duo spelen zij vele concerten en nemen zij CD’s op. Doris is tevens een bevlogen vertolkster van hedendaagse muziek; sinds 10 jaar is zij celliste bij het ASKO|Schönberg, waarmee zij als soliste optrad in het speciaal voor haar geschreven celloconcert van Dimitris Andrikopoulos. Zij is docente hedendaagse kamermuziek aan het conservatorium van Amsterdam, waar zij ook onderricht geeft in Alexander Techniek, een voor musici belangrijke en weldadige houdingsleer.

Featured on

Dutch Masters and their inspiration
The Stolz Quartet